Kapital Guide

Kapitel fra banken – hvad skal jeg være opmærksom på?

Flere og flere oplever, at det er sværere at skaffe kapital til deres virksomhed gennem bankerne. Den nuværende corona-situation har også betydet, at flere virksomheder står med økonomiske udfordringer og derfor skal have hjælp fra banken – eller står til at skulle forklare de nuværende udsigter. Men der er måske lidt hjælp at hente!

Har du budgetter, regnskab og forretningsplan klar, kan du nemlig forbedre dine muligheder markant, og i indlægget her forsøger vi at forberede dig bedst muligt på det, du kan opleve, når du går til banken for at låne kapital eller fremlægge din virksomheds situation.

Tegn billedet – beskriv din nuværende situation

Uanset om du skal til et bankmøde for at få ny kapital pga. corona, fordi du skal udvide forretningen eller pga. Et tredje formål, er det nødvendigt at beskrive din nuværende situation.

De fleste virksomhedsejere er godt inde i stoffet, men alligevel kan det være en god idé at sætte nogle ord på inden. På den måde er du bedst forberedt og har en række nøglesætninger klar, som bedst beskriver virksomhedens nuværende ståsted.

Stil spørgsmålene:

Hvor er virksomheden lige nu? Hvor er vi kommet fra? Hvor skal vi hen?

Når du svarer på spørgsmålene, bør du især tænke på det økonomiske aspekt, som din modpart vil kigge efter. Informationer om produkt, salgskanaler, distribution og andre forretningsrelaterede begreber får du mulighed for at fremhæve i det næste punkt.

Kend din forretningsmodel- og plan

Inden bankmødet er du med stor sandsynlighed allerede blevet bedt om at sende din forretningsplan. Sammen med budgetterne og regnskabet, er det en essentiel del af dine muligheder for at få godkendt din låneanmodning og få ny kapital til din virksomhed.

Derfor bør du på forhånd have en tjek på en gennemarbejdet forretningsplan, som blandt andet skal fortælle om virksomheden, idéen, verden omkring virksomheden, målgruppen, branchen og økonomien. Udover på forhånd at have lavet en fyldestgørende forretningsplan, er det vigtigt, at du kender den indgående. Du skal være helt inde i krinkelkrogene af din forretningsplan – og især dens det økonomiske afsnit skal du kende til fulde.

Hav budgetterne i orden

Som nævnt er dette tredje punkt et af de vigtigste, hvis ikke det vigtigste, for dine muligheder ved møde om kapitalanskaffelsen. Dine budgetter vil banken – ligesom forretningsplanen – nok også bede om inden selve mødet. Banken vil i høj grad være mest interesserede i dine økonomiske planer, og dine budgetter skal helst være baseret på dokumentation såsom tidligere budgetter, konkurrenters budgetter, markedsanalyser og lignende.

Sagt på en anden måde: Banken skal vurdere dine budgetter som realistiske.

Hvilke budgetter, du skal fremvise, kan afhænge af din situation. Hvis du eksempelvis skal bruge kapital til at starte en virksomhed, vil det være en fordel at have udarbejdet et etableringsbudget, som er et budget, der viser, hvor meget kapital du skal bruge for at starte din nye virksomhed.

Har du i stedet allerede en etableret virksomhed, vil det være en god idé at fremvise et drifts- og/eller likviditetsbudget. På den måde giver du banken et overblik over alle dine udgifter og indtægter og dine forventninger til fremtiden for selv samme.

En klar plan med kapitalen

Som sidste punkt skal du have en helt klar strategi for, hvordan du bruger pengene – og hvad forbruget vil betyde for din virksomhed. Skal pengene fx bruges til en produktionsmaskine? Og hvor meget vil det i så fald forøge din omsætning?

Du skal også selv have gjort dig tanker om, hvad økonomien kan klare i forhold til ydelser, afdrag, renter m.m., så du allerede inden mødet har en idé om, om et eventuelt tilbud fra banken overhovedet er relevant.

Behøver du virkelig ny kapital?

Tanken om at låne penge til enten at oprette eller videreudvikle din virksomhed kan være fristende. Men det skal alligevel noteres, at det er vigtigt, at du har gennemtænkt alle scenarier, inden du tager imod et lånetilbud. Det gælder både som privatperson og virksomhed.

Det er nemlig uhyre vigtigt at forestille sig de udsigter, der måtte komme, hvis tingene ikke går som forventet. Altså at vise, at du har taget højde for, at omstændigheder kan ændre sig – af mange grunde, som man ikke altid selv er herre/kvinde over. Blandt andet ser vi for tiden en situation med COVID-19, som har givet mange vanskeligheder for virksomhederne.

Med rettidig omhu, forberedelse og gode værktøjer kommer man dog ofte langt.

Dinero er et gratis regnskabsprogram til små virksomheder, som hjælper dig med at få det økonomiske overblik, så du hele tiden har et indblik i din økonomiske situation. Desuden hjælper programmet dig med at gøre alt arbejdet med bogføring og regnskab nemmere – også hvis du ikke er en haj til regnskab (ja, faktisk er vi lavet til folk, der ikke brænder for regnskab).

Med Dinero er du et skridt nærmere at have styr på din budgettering og vise det forkromede overblik, inden du skal ud og skaffe ny kapital hos banken eller aldrig.

Kapitel fra banken