Kapital Guide

Hvad er en kapitalfond?

Du har måske hørt om kapitalfonde i forbindelse med opkøb af TDC, men hvad er en kapitalfond egentligt? Det får du svar på i vores guide.

Hvad er en kapitalfond?

En kapitalfond er en fond, som opkøber virksomheder for at gøre dem bedre. Efter effektiviseringen af virksomheden sælger kapitalfonden virksomheden på ny med en fortjeneste. Det er altså en af de forskellige ejerformer af virksomheder, og som regel er der tale om et ejerskab, som løber på mellem tre og syv år.

Ejer former af virksomheder

En kapitalfond er altså en ejerform af en virksomhed. Generelt findes der følgende ejerformer af virksomheder:

  • Privatejet
  • Fondsejet
  • Børsnoteret
  • Kapitalfondsejet

Hvornår køber en kapitalfond en virksomhed?

En kapitalfond køber som regel en virksomhed, når de ser et potentiale for mere effektiv drift, men der kan også ligge andre motivationer bag. Det kan fx være hvis virksomheden står overfor en geografisk udvidelse eller et generationsskifte.

Hvad sker der når en kapitalfond køber en børsnoteret virksomhed?

Hvis en kapitalfond opkøber en børsnoteret virksomhed, vil de som regel sørge for at denne virksomhed afnoteres fra børsen. Det er et trick, som sikrer at kapitalfonden slipper for at skulle informere fondsbørsen om ændringer inden for virksomhedsstrategi eller strukturen i virksomheden.

Når perioden på de tre til syv år er gået, og virksomheden er blevet forbedret, vil kapitalfonden sælge virksomheden på ny. Dette kan både gennemføres gennem en privat transaktion, eller ved en børsnotering. Selvfølgelig med fokus på at sælge virksomheden til en betydeligt større værdi end den oprindelige købspris.

Hvornår startede kapitalfondene?

Konceptet med kapitalfonde opstod i USA i halvfjerdserne, men det kom først til Danmark i slutningen af firserne og starten af halvfemserne.

Danmarks største kapitalfond

Axcel er den største kapitalfond i Danmark, og fondens historie går helt tilbage til 1994. Dengang blev den grundlagt af en gruppe af danske investorer fra de største industrielle og finansielle organisationer i Danmark.

Senere blev det til en nordisk fond, da Axcel udvidede sig til Sverige i 2005. Axcel fokuserer på mellemstore virksomheder og den nordiske fond har blandt andet en vigtig aktiepost i det danske smykkefirma PANDORA.

Axcel er en enorm fond med en omsætning på omkring 17 milliarder kroner, og 12.500 ansatte, og alene i 2020 har Axcel opkøbt fire virksomheder.