Kapital Guide

Firmalån eller privatlån – hvad skal du vælge?

Har du netop oprettet din nye virksomhed, og søger nu blot efter en solid kapitalindsprøjtning for at indfri dens målsætning? Så kan et lån være en god løsning. Rigtig mange virksomheder har behov for en vis mængde penge i opstartsfasen. Som sådan er der intet forkert i at optage et lån til formålet. Men hvad skal du egentlig vælge at optage? Et firmalån, eller et privatlån?

Firmalån kan være interessante

Firmalån, eller erhvervslån, som de oftere omtales, kan for mange virksomheder være den rette løsning, når der er behov for en hurtig kapitalindsprøjtning. Der kan ofte lånes noget større beløb her, i forhold til Privatlån, selv om det dog ikke er en endegyldig sandhed.

Du skal ofte stille sikkerhed i virksomheden for at få lov at optage lånet. Gør du det, og vurderes din virksomhed at være solid, eller have stort potentiale, så kan du ofte låne flere hundredetusinder af kroner.

Læg et solidt budget

Hvis du gør dig forhåbninger om at låne så mange penge, så er det vigtigt at du på forhånd har lagt et solidt budget for din virksomhed. Ellers kan det blive svært at overtale lånegiveren om, at det er jer der skal have adgang til pengene.

Dit budget skal sort på hvidt illustrere, hvor meget I regner med at omsætte for i virksomheden. Dernæst skal det naturligvis også vise de forventede udgifter, samt til sidst jeres forventede over- eller underskud. Husk i den forbindelse, at det er relativt normalt, at nystartede virksomheder kører med underskud de første år.

Og netop det med, at mange virksomheder kører med underskud i de første år af deres levetid, er noget låneudbyderne og bankerne udmærket ved. At etablere sig på et marked tager tid, og ikke mindst penge. Derfor er optagelsen af et erhvervslån ofte en fornuftig løsning. Og så længe du argumenterer for, hvorfor din virksomhed er sund, så er det ikke utænkeligt, at du kan få et godt tilbud.

Privatlån er også en mulighed

Privatlån findes i et væld af afskygninger. Der findes således lån dedikeret til forskellige formål, blandt andet til køb af bil, båd, hus osv. Fælles for alle lånene er, at du gør klogt i at indhente tilbud fra et væld af forskellige låneudbydere. Dermed kan du sammenligne dem, og gå efter det med den laveste ÅOP.

Du kan i princippet også optage et privatlån, selv hvis hensigten med lånet er, at pengene skal bruges til din virksomhed. De fleste låneudbydere kræver ikke, at du informerer om, hvad pengene skal bruges til.

Samlet set er det derfor svært at sige, om en virksomhed vil få størst glæde af et firmalån, eller et privatlån. Rådet er klart: Indhent flere tilbud, og gå efter det mest attraktive.

Privatlån